Uncategorized

Un artist peste timpuri, Frank Sinatra

foto-1.png

La 19 ani dupa trecerea lui in nefiinta, noi, toti artistii ce iubim vocile atemporale care au facut istorie, ne aducem aminte de inegalabilul Frank Sinatra.

Francis Albert „Frank” Sinatra (n. 12 decembrie 1915 – d. 14 mai 1998) a fost un cantaret, crooner si actor american, laureat al premiului Academiei Americane de Film pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar, in 1954, pentru rolul jucat in filmul „From Here to Eternity”. Si-a inceput cariera muzicala impreuna cu Harry James și Tommy Dorsey. Sinatra a avut succes ca interpret de muzica usoara în anii 40, devenind idolul bobby soxer-ilor. Cariera sa profesionala a stagnat la inceputul anilor 1950, dar a revenit în 1954, dupa ce a caștigat premiul Oscar.

In total, numaram 59 albume de studio, 2 albume live, 8 albume de compilatii si 297 single-uri semnate Frank Sinatra.

Wiki_Sinatra1947_1.jpeg

Frank incepe sa cante in public la inceputul anilor ’30 insa doar la petrecerile organizate de familie si in cluburile locale. Decizia de a urma o cariera muzicala vine dupa ce Sinatra vede un spectacol sustinut de Bing Crosby. Familia nu priveste cu ochi buni aceasta decizie, urmeaza unele neintelegeri si Sinatra pleaca de acasa, decis sa-si urmeze visul, la 17 ani.

Prima colaborare a lui este cu grupul vocal The Three Flashes ce avea sa-si schimbe numele, dupa venirea lui Sinatra in The Three Flashes. In aceasta noua formula atrage atentia lui Edward Bowes care ii promoveaza in show-l sau Major Bowes Amateur Hour. Castiga 40.000 de voturi ceea ce le aduce un contract pe 6 luni. Apar divergente intre Sinatra si restul grupului in urma carora el decide sa se reintoarca acasa la sfarsitul anului 1935. Isi gaseste un job la Rustic Cabin in Englewood, New Jersey, aici este: chelner, cantaret si MC in schimbul a 15 dolari pe saptamana.

Frank Sinatra isi incepe cariera, impreuna cu Harry James si Tommy Dorsey, in era Swing. Sinatra incepe o cariera solo la inceputul anilor ’40, insa pana la inceputul anilor ’50 el nu straluceste in mod deosebit. Dar in 1954 lucrurile se schimba dupa ce castigat un premiu Oscar pentru cel mai bun rol secundar in filmul “From Here to Eternity”. Sinatra semneaza un contract cu casa de discuri Capitol Records si lanseaza: “In the Wee Small Hours”, “Songs for Swingin’ Lovers”, “Come Fly with Me”, “Only the Lonely” and “Nice ‘n’ Easy” albume ce se bucura de o buna apreciere atat din partea publicului cat si a criticii.

In 1941 Sinatra a inregistrat 29 de piese si revista Billboard il numeste “Male Vocalist of the Year”.

In 1943 Frank Sinatra semneaza un contract cu Columbia Records ca artist solo bucurandu-se de un succes initial foarte mare.

In mod particular, in perioada 1942 – 1944, in timpul revoltei muzicienilor, Sinatra a avut unele succese. Spre finalul revoltei inregistrand unul dintre cele mai mari hituri ale sale “Saturday Night (Is the Loneliest Night of the Week)”.

In perioada 1940 – 1943 el inregistreaza alte 23 de hituri de top 10 si devine cunoscut ca “The Voice”.

In 1941-1942 apare in 3 filme ca vocalistul orchestrei lui Dorsey. 1944 este anul in care Sinatra se gandeste mai serios la cariera sa cinematografica. Incheie un contract pe 7 ani cu Radio-Keith-Orpheum Pictures. Louis B. Mayes il remarca si-i cumpara contractul de la RKO crescandu-i salariul de la 25.000 la 130.000 de dolari pe film. Sinatra semneaza si un contract de 1,5 milioane cu cei de la MGM. Intr-un timp foarte scurt devine un star avand circa 40 de milioane de fani in America. Imaginea fanelor indragostite si tipand de bucurie la vederea lui Sinatra (anticipand reactii similare si pentru Elvis Presly si Beatles), a caricaturilor facute dupa chipul lui Sinatra erau teme recurente in multe culturi pop ale timpului, cum ar fi desenul animat Warner Bros. din 1945 “Book Revue”. Pana in 1946 Sinatra ajunge sa aiba pana la 45 de spectacole pe saptamana. Pe 4 martie in acelasi an lanseaza albumul de debut “The Voice of Frank Sinatra”.

Data de 12 ianuarie 1950 este momentul in care, dupa o absenta de doi ani, Frank Sinatra revine pe scena intr-un concert in Hartford, Connecticut. In acelasi an, insa pe 7 octombrie, are loc premiera “The Frank Sinatra Show” care se difuzeaza la CBS intre orele 21:00 si 22:00.

Dupa aceste succese, Sinatra doreste sa renunte la contractul cu Capitol Records si isi face propria casa de discuri ce avea sa se numeasca Reprise Records. Aici sunt editate albume ca: Ring-A-Ding-Ding, Sinatra at the Sands and Francis Albert Sinatra & Antonio Carlos Jobim. Urmeaza turnee mondiale si fraternizarea cu gasca Rat Pack – Dean Martin, Sammy Davis, Jr., Peter Lawford si Joey Bishop si cu Presedintele John F. Kennedy la inceputul anilor ’60.

Cariera lui este intr-o continua urcare. Frank Sinatra implineste 50 de ani in 1965, cu aceasta ocazie imprima retrospectiva “September of My Years”. Urmeaza aparitia in show-ul de televiziune “Frank Sinatra: A Man and His Music” si succesele “Strangers in the Night” si “My Way”.

Dupa nu mai putin de 36 de ani de cariera, Sinatra isi anunta retragerea din show-biz, la varsta de 55 de ani, pe 12 iunie 1971 in cadrul unui concert caritabil la Hollywood.

Ceea ce nu se stie despre Frank Sinatra este ca a avut o prietenie stransa si deosebita cu Marilyn Monroe, cu care se sfatuia des si petreceau mult timp impreuna in inalta societate.

maxresdefault

In anii 1960, Frank a instituit The Rat Pack, un grup de super-actori care ii includea pe Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr., Peter Lawford si Joey Bishop, iar grupul avea ca “mascote” pe Marilyn Monroe, Angie Dickinson, Juliet Prowse, Buddy Greco, si Shirley MacLaine. Actorii aveau deseori spectacole programate, dar si ad-hoc, surprinzandu-si astfel publicul si avand un succes teribil in Las Vegas-ul anilor 60. Uneori se opreau si in lobby-urile hotelurilor sau in localuri, inspre incantarea celor care se intamplau sa fie acolo.

Sands_Hotel_and_Casino_logo.jpgThe-Rat-Pack.jpg

Peter Lawford fiind cumnat cu presendintele Kennedy, The Rat Pack si “mascotele” lor petreceau mult timp impreuna in jurul acestuia, in cercul sau de prieteni si de oameni influenti. In 20 iunie 1965, the Rat Pack a tinut singurul concert televizat la Kiel Opera House in St. Louis, la o strangere de fonduri organizata acolo, insa a fost transmisa live la mai multe teatre de cinema din tara.

In decembrie 1987, Sinatra, Davis, si Martin au planuit un turneu numit “Together again”. Dupa doar 5 spectacole din cele 29 planificate, Dean Martin s-a retras din turneu,fiind inlocuit de catre Liza Minelli in continuare. Turneul s-a redenumit “The Ultimate Event Tour”.

ultevflyer.jpg

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s