Cum cântăm

Cum sa NU cantam Coveruri ?

Un Cover este, asa cum prea bine stim cu totii, un remake dupa o piesa originala, in stilul propriu. Pierzandu-ne in nebunia zilelor fabuloase in care tot ceea ce ni se cere este sa ne incadram in tiparele deja date, uitam chiar de cea mai importanta parte, de … stilul propriu.

Cum se face Cover in 2017?

  • Imediat dupa ce piesele au fost lansate, coverurile apar pe YouTube ca soarele dupa curcubeu – rapid, peste noapte, nefiltrate, neiubite, doar acolo, prezente, pentru vizualizari, pentru marketing – un fel de SEO pe suflet, pentru ca oricum rar mai prinde la public ceva cu adevarat sensibil in industrie nu? (Ei bine aflati ca nu! Publicul tinta se auto-selecteaza, sau mai degraba, te selecteaza ei pe tine in functie de calitatea actului pe care il ai in desfasurare, asa ca daca vrei sa canti la oameni alesi, este musai sa faci si tu ceva deosebit)
  • Cat mai aproape de original, cu toate infloritorile vocii interpretului, cu pauzele facute atunci cand el le face, cu gravitatea vocala, nazalizarea, dramatismul…exact in locurile in care el, orginalul, le infaptuieste. Ca sa aratam ca putem la fel de mult si de bine ca el. Ca sa ne conformam cu standardele altora… ca sa demonstram valoarea pe care o avem, pentru ca putem “ca si acea vedeta”.
  • In gama in care au fost scrise, chiar daca nu avem vocea asa de grava sau inalta precum cel pentru care s-a compus melodia.

sing0006_0

Sunt importriva acestor ganduri si acestor metode de a aborda un Cover.

In acest context, marturisesc ca ador sa cant Coveruri, in sensul in care atat de mult trec prin toate celulele mele anumite melodii, incat parca ma identific cu ele fir cu fir, si trebuie – chiar trebuie sa le aud strecurate prin sita fina a corzilor mele vocale, numai ca sa pot sa simt ca am participat la ducerea mai departe a melodiei, poate ca prin mine va mai auzi si altcineva de ea, poate ca acel compozitor va reusi sa ajunga mai iubit daca reusim sa surprindem miile de posibilitati de interpretare a pieselor lui, poate ca sufletul meu se va putea defini azi printr-o fraza anume, poate ca azi va fi lumina datorita acestuia. Nu fac Coveruri ca sa imit, sau ca sa arat ca eu pot ca si Judy Garland, Maria Callas, Beyonce. Nu am nici o legatura cu ele si nici nu cred ca trebuie, suntem trimisi pe lume cu o paleta de resurse infinite fiecare dintre noi, unice ca si combinatie si sentiment. E ca o matematica fina, pe care vrei sa o definesti si sa o redefinesti de fiecare data, lasandu-te surprins de ecuatia sufletului tau cu anumite fatete ale lui insusi.

DSC_9418.jpg

Asadar, cum cantam totusi Coverurile?

  • Schimbam gama, in functie de tesatura vocii noastre – sunt programe usor de utilizat pentru asta, sau site-uri unde se pot achizitiona negativele in gama dorita direct de noi
  • Le cautam intelesul versurilor in functie de ceea ce am trait noi, in functie de viziunea noastra asupra vietii, asupra dragostei, asupra lucrurilor despre care cantam – astfel, vom face opririle, pauzele, si vom lua aer in momente diferite fata de cel care canta originalul,pentru ca simtim diferit, ne doare diferit, iubim diferit
  • Putem crea noi propriile “floricele”, glisando-uri, cadente – atentie insa, acest lucru nu se aplica si la muzica clasica, unde lucrurile scrise pe partitura se canta intocmai. In restul genurilor insa, putem – deoarece toate acele elemente vocale decorative sunt folosite pentru a ne pune vocea si aptitudinile in valoare, iar cele folosite in melodia originala pun in valoare doar vocea cantaretului initial, nu si pe a noastra. Aici avem loc de creativitate si de descoperire de sine, atat de importanta si de fantastica pentru formarea noastra!
  • Si daca alegeti sa faceti un Cover dupa ce o piesa a fost proaspat lansata, lasati cateva zile sa intre in sistemul vostru de simtit, de valori, de expresivitate, pentru a putea crea ceva interesant, unic, personal! A canta la fel ca originalul este in opinia mea doar Karaoke si desi nu am nimic impotriva acestei activitati, cred ca un Artist alege sa isi puna amprenta pe ceea ce face – totul – mereu.
Photo credits- Denisa Moldovan (pentru a doua poza) ; producatorii filmului Sing (pentru prima poza)
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s